Temperatur – orkidéer

I de fleste hjem er temperaturen passende, når orkidéerne skal gro godt. Phalaenopsis, Cattleya, Paphiopedilum, Miltonia m.fl. kan alle dyrkes med stor succes ved normale temperaturer i hjemmet. Hvis man føler sig vel tilpas, vil orkidéerne højst sandsynligt også gøre det. Dagtemperaturer mellem 18ºC og 26ºC er normalt bedst, mens nattemperaturen bør ligge mellem 15ºC og 24ºC.

Nogle planter, som f. eks. Phalaenopsis, vil gerne have en periode med markant forskel på dag- og nattemperatur for igen at sætte gang i blomsterudviklingen, så hvis man altid har en konstant temperatur i hjemmet, kan man måske få besvær med at få planterne til at gro igen for visse arters vedkommende.

Med hensyn til temperatur kan planterne deles op i nedenstående grupper:

Varm dyrkning

Dette passer til de fleste tropiske orkidéer. De foretrækker temperaturer fra ca. 18ºC til 24ºC. Et godt eksempel er her Phalaenopsis, som egner sig fremragende til dyrkning i stuen.

Tempereret dyrkning

Orkidéer, som trives bedst mellem 16ºC og 18ºC, udgør den største gruppe af denne type. Som eksempel kan nævnes Oncidium.

Kold dyrkning

Orkidéer i denne gruppe tåler temperaturer fra 8ºC og i korte perioder endog lavere temperaturer, og her er der tale om f.eks. Cymbidium og de fleste Masdevallia. Men om dagen bør temperaturen ligge noget højere for at fremme væksten. For at fremme de nødvendige biologiske processer og dannelse af blomsterknopper bør temperaturen om natten sænkes til omkring 3ºC-5ºC, som det sker i naturen.

De fleste orkidéer er stærke nok til at gro uden for deres ideelle temperaturområde. Hvis man af én eller anden grund bliver nødt til at overskride den normale temperaturgrænse, kan det være nødvendigt at reducere vandingen. Dette gælder for varmtgroende orkidéer, der bliver tvunget til at tilbringe et lille stykke tid under koldere temperaturer. Som regel vil de komme godt igen efter en kold periode, man skal bare sikre sig, at planten ikke både er kold og våd.

Hvis ellers koldtgroende orkidéer skal kunne klare at være i et varmt miljø i en periode, skal man sørge for en hel del ekstra vand og masser af bevægelse i luften, men vær opmærksom på, at man derved også øger fordampningen.

Kommende begivenheder i Orkidéklubben Fyn

  • 12. december @ 19:30 - 22:00

    Hele aftenen vil være helliget vores hyggelige og spændende bankospil. Der vil som sædvanligt væ...

  • 9. januar, 2024 @ 19:30 - 22:00

    Denne aften er endnu ikke helt fastlagt, men glæd jer!!

  • 13. februar, 2024 @ 19:30 - 22:00

    Denne aften er endnu ikke helt fastlagt, men glæd jer!!